התחום הפיננסי בארגונים הגדולים מנוהל לרוב בידי סמנכ"ל כספים (CFO) מטעם החברה. בחברות הזנק שמתחילות את מחזור חייהן מצוות עובדים מצומצם ותזרים הון שעיקרו מימון ממקורות חיצוניים, העסקת סמנכ"ל כספים פנימי אינה תמיד הפתרון האידאלי. החדשות הטובות הן שעם התפתחותם של כלים טכנולוגיים לעבודה מרחוק, חלה עליה במעבר לניהול כספים במיקור חוץ. דבר זה מהווה פתרון אופטימלי לחברות סטרט-אפ קטנות ובינוניות.
ניהול כספים בחברה על קצה המזלג
CFO הם ראשי תיבות שפירושם "Chief Financial Officer" או בתרגום חופשי – המשנה לראש תחום הכספים בארגון – האדם שאחראי על העיסוק בנושאים פיננסיים. תפקידיו רבים ומגוונים וכוללים: ניהול תקציבי, מעקב אחר הוצאות והכנסות החברה והצגת תחזיות פיננסיות. חברות הנמצאות בשלב גיוס ההון או בשלבים שונים של פיתוח מוצר חדש, זקוקות לעיתים לליווי של מערך הכספים של החברה בדרך להתפתחותה. ליווי זה במרבית המקרים, אינו מחייב העסקה פנימית של סמנכ"ל כספים.
חשיבותו של תפקיד זה ברורה והיא לשמור על החברה מפני הפסדים או צעדים כלכליים שעשויים להביא להתמוטטותה. בחברות בעלות אוריאנטציה טכנולוגית, היכרותו של איש הכספים בשווקים הרלוונטיים חשובה אף יותר. קל וחומר כאשר מדובר בחברות סטרט-אפ, שבהן חלק לא מבוטל מהמזומנים מגיע ממקורות מימון שונים. כמו כן, בחירת הכלים השונים, השיטות להשגת היעדים הפיננסיים של החברה ויישומם בפועל, לפעמים אינם מתאפשרים בניהול חשבונאי נקודתי. בתוך כך, חשוב לזכור שתפקידו של ה-CFO אינו כשל רואה חשבון רגיל. מדובר בתפקיד ניהולי לכל דבר.
איך זה מתבצע?
ראשית יש להבחין בין מיקור חוץ בשירותי כספים לבין יועצים פיננסיים המיועדים לפרויקטים נקודתיים דוגמת: ליווי תהליכי מיזוג או גיוס אשראי. אנשי CFO מיועדים לתפקיד ניהולי-פיננסי, שהוא כשל מנהל כספים פנימי מטעם החברה. אם כי מדובר בשימוש בנותן שירות חיצוני, המוזיל משמעותית עלויות שכר ותנאים סוציאליים. כמו כן, בעת עבודתו עם החברה, לומד איש הכספים את מצבה והאופק הפיננסי שלה. מכאן ששילוב הידע המקצועי שלו יחד עם תובנות פיננסיות בנוגע למצבה הנוכחי והעתידי של החברה, מהווה לא פעם פתרון אידיאלי.
בין שירותיהם של אנשי ה-CFO ניתן למנות:
1. ניהול תקציבים שנתיים ותזרים מזומנים
2. תכנון האסטרטגיה הפיננסית
3. ניהול חשבונאי לטובת ייצור נתונים ותרגומם להשלכותיהם הכספיות לגבי החברה
4. אבחון מדדי הביצוע של החברה
5. גיוס ובניית מערך אשראי
6. ניהול מערכת טכנולוגיית מידע בדגש על מימון
בכל הקשור לחברות סטרט-אפ שלרוב נמצאות בתחילת דרכן, שירותים אלו יכללו גם את הפעילות השוטפת מול רשויות המס הישראליות והבינלאומיות. כמו כן, תכלול עבודתו של מנהל הכספים גם הכנת דוחות והצהרות הון לטובת הסבבים השונים לגיוס מימון לפעילותה של החברה.
חשיבותו של מיקור החוץ בחברות הזנק מתחום הטכנולוגיה
במבט על ארגונים בעלי תזרימי הוצאות והכנסות בהיקף גדול, ישנן תנועות גם בתחומי ההשקעות, פעילות מקומית ובינלאומית בתחום המיסוי והוצאות תפעול העשויות להגיע למיליוני שקלים בשנה. מאחר והתנועות הללו עשויות להכריע את גורלה של החברה, נדרש פיקוחו של סמנכ"ל הכספים על התקציבים השונים – החל מקמפיין פרסומי ועד לקבלות החלטות בעלי משמעות פיננסית אדירה.
בשונה ממנהלי חשבונות רגילים שעוסקים בתהליכים חשבונאיים מחזוריים, תפקידיו של איש ה-CFO הם גיוס אשראי, תכנון פיננסי-אסטרטגי, אישורי תקציב ועוד. התמחות בתחום הטכנולוגי כוללת לרוב גם את ההיכרות עם השווקים השונים, יחד עם התנודות הפיננסיות בהם. שליטה בתחומים דוגמת – פיתוח תוכנות ואפליקציות או השקת מוצר ייחודי, מסייעים במיקוד השירותים הפיננסיים לצרכים המדויקים של החברה בדרך לצמיחתה.